Pacienţii vor beneficia, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul public, de viitorul pachet de servicii medicale de bază, printre modificările aduse de reformă fiind şi posibilitatea pacienţilor de a opta pentru tratament în regim privat, în spitalul de stat.
Deşi încă nu este definitivă forma legii, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi la Craiova că odată cu redefinirea pachetului de servicii medicale de bază se măreşte şi categoria de beneficiari, astfel încât de servicii minime să aibă parte toate lumea, pacienţi asiguraţi şi neasiguraţi. În plus, se va gândi şi forma în care să fie colectate şi procente din contribuţii pentru asigurările private, în legătură cu acest aspect nefiind deocamdată clar dacă va fi obligatorie sau facultativă contribuţia la un astfel de fond privat. Chiar şi în pachetul de servicii de bază se va pune accentul pe prevenţie, de anul viitor procentul alocat spitalelor din totalul banilor din sănătate scăzând sensibil, concomitent cu creşteri semnificative pentru medicii de familie şi ambulatorii.
Pacienţii care doresc să-şi aleagă medicul şi în spital vor avea această opţiune contra-cost, ministerul gândind ca un procent de 20% din totalul paturilor din spitalul de stat să poată fi exploatate în regim privat. Pacientul plăteşte pentru echipa medicală dorită şi pentru condiţii hoteliere mai bune, suma care îi revine de plată calculându-se, în cazul în care este asigurat în sistemul de stat, ca diferenţă între costul real al serviciilor şi valoarea decontată de CJAS.
Privitor la această măsură încă în discuţie este cât ar trebui să revină spitalului din ce încasează de la pacient şi cât părţii private, propunerea iniţială fiind de 10% pentru spital - 90% pentru operatorul privat, cifre cu care managerii de spitale nu prea sunt împăcaţi.