Camera Deputaţilor a aprobat noua lege pentru protecţia copilului ce va fi publicată în Monitorul Oficial zilele următoare. Aceasta prevede printre altele ca părinţii care pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore pentru cei mici.
Părinţii trebuie să anunţe autorităţile dacă pleacă la muncă în străinătate şi să dea seamă cu cine îşi lasă copiii acasă. În cazul unui divorţ, copiii îşi vor putea exprima opiniile şi preferinţele, iar „altoirea” odraslei sau a partenerului de viaţă poate duce la pierderea drepturilor părinteşti.
În plus, părinţii ai căror copii se află în plasamentul statului vor fi obligaţi să muncească în folosul comunităţii. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile noii legi pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care va intra în vigoare zilele ce urmează, imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.
Pentru că numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor de părinţii plecaţi la muncă în străinătate a crescut dramatic din momentul aderării României la Uniunea Europeană, dar şi pentru că vechea lege pentru protecţia copilului ignora complet această realitate, reprezentanţii Guvernului au hotărât ca noua lege să aibă o secţiune separată dedicată drepturilor copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
Astfel, din momentul intrării în vigoare a noii legi, părinţii nu vor mai putea să îşi lase copiii la rude şi să plece din ţară fără să rişte amenzi şi chiar să piardă tutela copilului. Ei vor fi obligaţi să îşi anunţe plecarea cu cel puţin 40 de zile înainte de data la care vor părăsi ţara, iar notificarea trebuie făcută către reprezentanţii autorităţilor locale şi va trebui să conţină şi nominalizarea unui tutore temporar pentru copiii lor, cu acordul acestuia în persoană.
Atenţie, însă! Cei mici nu vor putea rămâne în îngrijirea acelui