Unităţile sanitare cu paturi vor fi scoase din categoria instituţiilor bugetare şi, deocamdată printr-un program pilot, se vor experimenta alte forme de organizare, pe viitor spitalele putând lua forma regiilor autonome, a societăţilor comerciale sau organizaţiilor non-guvernamentale.
Începe experimentul în sănătate, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, vorbind marţi, 3 septembrie, la Craiova, în faţa managerilor de spitale, directorilor de DSP-uri şi CJAS-uri, sindicaliştilor şi reprezentanţilor administraţiilor locale şi judeţene din Regiunea S-V Oltenia, despre viitorul statut al spitalelor, despre cum îşi pot mări medicii veniturile lucrând în sistemul public, despre legea malpraxis-ului, alături de alte teme, toate cuprinse în propunerile legislative încă în lucru, dar care la final vor produce reforma în sistemul sanitar.
Spitalele publice, despre care s-a vorbit îndelung, vor putea fi pe viitor organizate ca regii autonome, societăţi comerciale sau organizaţii non-guvernamentale (asociaţii şi fundaţii în special), în funcţie de opţiunea proprietarului. De altfel, Nicolăescu a pomenit în mai multe rânduri formula „proprietar”, revenind asupra ideii că obligaţia de a se îngriji de spitale revine în cea mai mare măsură comunităţii pe care o deserveşte şi că în perioada următoare şi alte spitale care astăzi încă se mai află în administrarea ministerului vor fi cedate autorităţilor judeţene şi locale. Pentru început, 12 spitale publice vor fi cuprinse într-un proiect pilot privind administrarea în noile forme propuse, însă toate îşi vor păstra calitatea de „utilitate publică”.
Legislaţia de stabilire a rangului spitalelor, reevaluată
Reprezentanta SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu, a pus în cadrul dezbaterilor problema spitalelor cu acelaşi rang, deşi în fapt serviciile oferite sunt de calitate diferită.
„Chiar în