În urma emisiunii suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc pe 29 august, cota statului în capitalul BEM s-a diminuat de la 56% la 33,3% plus o acţiune. Experţii vorbesc despre o privatizare ascunsă a băncii
De vinerea trecută, Guvernul nu mai este acţionar majoritar la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Şi asta după ce autorităţile statului au decis să nu participe la emisia suplimentară de acţiuni din 29 august pentru majorarea capitalului BEM cu peste 80 de milioane de lei.
Mihai Hâncu, reprezentatul statului în Consiliul de administraţie al BEM, a confirmat informaţia, dar a refuzat s-o comenteze. „Adresaţi-vă la bancă sau proprietarului pentru comentarii“, ne-a sugerat liderul sindical.
„A fost decizia Guvernului de a nu participa la această emisiune de acţiuni“, ne-a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).
„Acţionarii privaţi, care acum vor fi în majoritate, s-au angajat ca într-un termen scurt să aloce sumele necesare pentru capitalizarea şi dezvoltarea Băncii de Economii, astfel încât aceasta să revină la o activitate normală şi profitabilă“, a adăugat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu.
Boris Harea, consultant pentru comunicare la Ministerul Finanţelor (instituţie ce administrează pachetul statului de la Banca de Economii), ne-a spus că ministerul se abţine de la comentarii.
Statul n-a găsit bani
Potrivit unor surse din cadrul Guvernului, în condiţiile în care bugetul de stat nu dispune de bani, Cabinetul de Miniştri a considerat că soluţia cea mai bună pentru a salva Banca de Economii este să nu participe la emisiunea suplimentară de acţiuni din 29 august şi să cedeze controlul asupra instituţiei acţionarilor minoritari.
Ministerul Finanţelor a prezentat o astfel de propunere unei comisii speciale privind administrarea proprietăţii publice din cadrul Ministerului Economie