Spuneam în numărul de ieri că la 5 septembrie se împlinesc 97 de ani de când au căzut pe munţii noştri primii soldaţi români în luptele din Primul Război Mondial. Lucru care ar trebui să ne facă pe toţi să ne cutremurăm şi să aprindem măcar o lumânare pentru sufletele bravilor ostaşi români care şi-au dat sângele pentru ţară în Munţii Vâlcan din Valea Jiului. Conform mărturiilor scrise scoase la iveală de lt. col. Ion Aldescu, un mare patriot – aşa precum mulţi ofiţeri şi cadre militare ale acestui neam, greu încercat, au fost şi mai sunt –, între 5 septembrie şi 20 octombrie au căzut sub bătaia gloanţelor duşmanilor exact 1.524 de eroi români, în arealul Straja-Pasul Vâlcan din Valea Jiului, în luptele din Primul Război Mondial.
Venim astăzi, cu ajutorul lt. col. Ion Aldescu, cu lista celor căzuţi la datorie.
Povestea tunului din curtea Schitului Straja are ca sursă arhiva Casei Armatei din Vulcan. Pe lângă toate acestea, vă spunem şi povestea Crucii Eroilor şi a Schitului ortodox din Straja, ambele având legătură şi cu luptele din 1916 de pe meleagurile Munţilor Vâlcan, din hotarul Lupeni-Paroşeni-Vulcan.
Cum astăzi ar trebui ca măcar în două localităţi, Vulcan şi Lupeni, să se desfăşoare acţiuni de comemorare a acestor eroi ai neamului românesc, lucru se pare „uitat”, din colţul acestei pagini a Ziarului Văii Jiului mai spunem doar atât: Dumnezeu să-i ierte şi să le fie ţărâna uşoară!
Trăiască brava şi mult încercata Armata Română!
Istoricul tunului din Vf. Straja
Tunul este sistem „Krupp” – model 1880 – cu ţeava din oţel şi s-a aflat în dotarea Armatei Române în timpul Primului Război Mondial.
Ţeava a fost turnată în 1893 şi este singura piesă rămasă dintr-un tun distrus în luptele care au avut loc, în perioada 16 august – 29 octombrie 1916, în Vf. Straja.
După sfârşitul Primului Răz