Elmar Brok: „din punct de vedere legal, nu este posibil sa fii membru deplin al Uniunii Vamale şi să ai şi un Acord de asociere şi de comerţ liber cu UE.”
Preşedintele Armeniei, Serj Sarkisian, a anunţat ieri la Moscova, după convorbirile pe care le-a avut cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, că ţara sa va deveni membră a Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan şi a Uniunii euroasiatice preconizate de Rusia. Mesajul a luat prin surprindere Bruxelles-ul deoarece Armenia ar fi urmat sa parafeze, ca si Moldova si Georgia, la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din luna noiembrie, Acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Din punct de vedere legal, o ţara membra a unei Uniunii Vamale diferita de cea a Uniunii Europene nu poate avea un acord de asocuere si de comerţ liber si cu Uniunea Europeana.
„Am confirmat intenţia Armeniei de a se alatura Uniunii Vamale şi procesului de formare a Uniunii Euro Asiatice. Este o decizie reieşită din interesele naţionale ale Armeniei. Decizia acesta nu constituie însă un refuz de a continua dialogul cu structurile europene. Intenţionăm să continuăm aceste reforme în viitor…”,
a spus preşedintele de la Erevan, care a vorbit şi despre faptul ca Armenia face parte si din alianţa militară dominata de Rusia a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectiva, un pandant dorit de Moscova pentru NATO.
In declaraţiile sale de la Moscova, preşedintele Armeniei nu a pomenit despre intenţia Erevanului de a parafa, la summitul Parteneriatului estic de la Vilnius din luna noiembrie, Acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
Liderul opoziţiei de la Ervan, Aleksandr Arzumanian a caracterizat decizia anunţata de preşedintele Sarkisian la Moscova drept „total inacceptabilă”.
Desi Sarkisian a vorbit despre o continuare a dialogului Armeniei cu structurile Uniunii Europene, se şti