Guvernul propune ca proiectul minier de la Roşia Montană să fie declarat, prin lege, ca fiind “proiect de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit”. Avantajele unui asemenea demers sunt clar de partea companiei private. Câţi bani ar ajunge la bugetul de stat?
Prin invocarea “interesului naţional”, exproprierile vor fi făcute fără acordul proprietarilor. În cazul de faţă se merge chiar mai departe, astfel că titularii licenţelor de exploatare vor avea dreptul să-i exproprieze pe cei din Roşia Montană. Deci statul român va ceda unei companii private dreptul de a face exproprieri în interes propriu.
Şi tot “în interes naţional”, RMGC va avea dreptul de a desfăşura activităţi miniere în perimetrul minier Roşia Montană, inclusiv pe „terenurile pe care sunt amplasate situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologică ale surselor de alimentare cu apă”. În prezent, în Legea minelor scrie clar că activităţile miniere pe astfel de terenuri sunt strict interzise.
Plus că Ministerul Mediului va fi obligat ca, la cererea RMGC, să scoată definitiv din fondul forestier naţional o suprafaţă de până la 255 hectare de teren forestier din cadrul perimetrului minier Roşia Montană.
De asemenea, licenţa minieră se va putea prelungi, succesiv, cu perioade de câte 20 de ani pentru fiecare prelungire, în loc de 5 ani, cât prevede legislaţia în vigoare. “Raţiunea acestei completări este aceea că proiectele miniere declarate de interes naţional sunt proiecte de o deosebită complexitate, cu perioade lungi de implementare. În plus, realizarea acestor proiecte implică investiţii majore şi finanţări pe termen lung”, susţine Guvernul, în proiectul transmis Parlamentului.
Statul se obligă să investească banii din redevenţe tot în zonă
Argumentele de ordin economic pe