Guvernul a publicat ieri pe site-ul propriu, www.gov.ro, proiectul de lege privind Codul insolvenţei, care prevede că pentru formularea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă se introduce o valoare-prag şi pentru debitor, şi pentru creditor, de 40.000 de lei.
„Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 40.000 lei atât pentru creditori cât şi pentru debitor, inclusiv pentru procedurile deschise în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/pe salariat“, spune proiectul de lege supus dezbaterii publice.
Până în prezent, valoarea-prag de 40.000 de lei era impusă doar pentru creditor. Legea stabileşte regulile de drept substanţial şi procedural în domeniul prevenirii insolvenţei şi în domeniul insolvenţei.
Procedurile prevăzute de lege se aplică profesioniştilor, astfel cum aceştia sunt definiţi de Codul civil, cu excepţia celor care practică profesii liberale, precum şi a celor cu privire la care se prevăd dispoziţii speciale.
Legea spune că urmăreşte acordarea unei şanse de redresare eficientă şi efectivă a afacerii faţă de debitorii oneşti, fie prin intermediul procedurilor de prevenire a insolvenţei, fie prin procedura de reorganizare. De asemenea, are în vedere maximizarea gradului de valorificare a activelor şi a recuperării creanţelor de către creditori, dar şi asigurarea unui tratament echitabil al creditorilor de acelaşi rang. Legea ar urma să recunoască drepturile existente ale creditorilor şi respectarea ordinii de prioritate a creanţelor.
Potrivit proiectului, viitoarele reglementări urmăresc limitarea riscului de credit şi a riscului sistemic asociat tranzacţiilor cu instrumente financi