Sursa: SHUTTERSTOCK
În Republica Moldova, problema consumului de droguri şi narcomania nu mai au aceeaşi amploare ca în urmă cu zece ani. Totuşi, în acest moment, sunt înregistrate peste 9.000 de persoane care consumă droguri anual. Principala categorie de populaţie vulnerabilă faţă de consumul de droguri este tineretul, adulţii având responsabilităţi sociale, profesionale, dar mai ales familiale, ce îi ţin departe de tentaţiile de a consuma droguri.
A crescut cu drogurile
Vitalie a început să consume droguri încă din anul 1999, o perioadă în care în Moldova se înregistra un număr record de narcomani. "Am început cu opium, iar mai apoi am trecut la heroină. Jumătate de gram de droguri costa între 600 şi 900 de lei. Toţi banii pe care îi primeam îi dădeam pe droguri, iar după o vreme am început să împrumut de la toate cunoştinţele", spune Vitalie. În tot acest răstimp doar şase ani nu a consumat droguri, atunci când a stat după gratii, tot din cauza drogurilor, fiind condamnat la închisoare pentru furt în timp ce se afla sub influenţa narcoticelor.
Drogurile l-au împins departe de familia lui, care a suferit enorm din cauza dependenţei sale. La fel, la serviciu în loc să se gândească la sarcinile pe care le avea de îndeplinit, nu făcea altceva decât să se gândească cum să facă rost de bani pentru a-şi cumpăra droguri. De aproape 4 luni Vitalie se tratează la Dispensar şi spune că se simte mult mai bine. "Vin de dimineaţă şi primesc tratamentul, iar seara când mă duc acasă nu mă mai gândesc de unde să iau droguri, şi stau cu familia. Nu am mai consumat droguri de când sunt în programul de tratament", spune Vitalie. Acesta spune ca problema narcomaniei este una foarte gravă şi ar trebui eradicată complet, deoarece distruge vieţile consumatorilor. "În primul rând, n-ai cum să-ţi faci o familie atunci când eşti consumator", spune Vitalie despre "costu