Cine e de vină pentru numărul mare de câini din Bucureşti? Răspunsul e unul simplu şi sec: toţi cei care aveau responsabilitatea să rezolve această problemă.
Primăria Generală, pentru că atunci când nu a optat pentru măsuri care au scandalizat opinia publică, precum eutanasierea în masă, a întreţinut, pe sume uriaşe, echipe de ecarisaj ineficiente.
Organizaţiile neguvernamentale de protecţia animalelor, dintre care o mare parte luptă pentru câinii vagabonzi doar prin comunicate de presă.
Şi nu în ultimul rând bucureştenii, care aruncă puii în stradă fără discernământ şi pentru că abia de curând au fost adoptate pedepse pentru abandonul patrupedelor.
150.000 de câini, eutanasiaţi
Prima încercare mai serioasă de rezolvare a problemei câinilor vagabonzi din Bucureşti a avut loc în urmă cu 13 ani, când primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, a declanşat o campanie de eutanasiere a acestora. Deşi acţiunea a început în forţă, a fost oprită în scurt timp din cauza protestelor organizaţiilor de protecţia animalelor, care susţineau că metoda este barbară şi ineficientă.
Primarul a cedat şi când în ţară a sosit legenda franceză Brigitte Bardot, cu care Traian Băsescu a semnat un protocol de neagresiune. Totuşi, campania de eutanasiere a continuat, dar mult mai discret şi, cel puţin pe hârtie, între 2001 şi 2008 au fost omorâţi circa 150.000 de câini, potrivit datelor Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Generale a Bucureştiului. Cifra este, însă, contestată de ONG-urile din domeniu, care susţin că în realitate în spatele acesteia se ascund doar scurgeri de fonduri.
De altfel, după 2000, toate măsurile mai consistente pe care le-au luat autorităţile locale au avut loc doar în preajma câte unui eveniment tragic. În 2006, un cetăţean japonez a murit la