Mulţi dintre noi îşi petrec cea mai mare parte din timp în casă, iar aerul din interior poate fi mai bogat în substanţe toxice decât cel din exterior. Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi la posibilele pericole din casă şi să le ţinem sub control, dacă nu le putem înlătura definitiv.
S-a demonstrat că poluarea din interior poate fi de aproximativ cinci ori mai periculoasă decât cea de afară. De vină sunt unele materiale de construcţii, unele produse de curăţat, chiar şi odorizantele de cameră, dar şi aerisirea insuficientă, umiditatea excesivă şi lipsa ori necurăţarea filtrelor de aer.
Expunerea la azbest, periculoasă
Multe case şi blocuri din România mai au încă azbest fie în acoperiş, fie în izolaţii. Expunerea la această fibră minerală, folosită în trecut pentru întărirea unor materiale de construcţii, este foarte periculoasă pe termen lung. Fibrele eliberate atunci când plăcile şi izolaţia de azbest se deteriorează ori sunt mişcate, au dimensiuni foarte mici, ceea ce face posibilă inhalarea lor. Dacă ajung în plămâni, pot duce la cancer pulmonar. În ultimii ani, studiile au arătat că azbestul poate duce la instalarea unei forme de cancer mai puţin întâlnită şi extrem de periculoasă. Poartă numele de cancer al celulelor mezoteliale sau de mezoteliom malign. Celulele mezoteliale alcătuiesc majoritatea structurilor foarte fine care delimitează cavităţile şi organele. Cea mai frecventă localizare a mezoteliomului malign este cea pulmonară.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hawaii, SUA, au realizat recent un studiu care explică modul în care fibrele de azbest modifică celulele mezoteliale, transformându-le în celule canceroase. Atunci când fibrele de azbest sunt inhalate sau ingerate, ele rămân „fixate” pentru totdeauna în ţesutul mezotelial. Provoacă decesul celulelor mezoteliale cu care intră în contact, iar celulele sănătoase