Cu scuza ca gazul ieftin de productie interna sustine protectia sociala si economia în criza, oficialii au permis ca doua firme, Interagro si Azomures, sa înghita 20% din tot consumul tarii, cât toate gospodariile la un loc, sau tot atât cât importam de la rusi scriu Otilia Nuţu şi Sorin Ioniţă, analişti ai Expert Forum, într-un raport. Sursa: Codrin Prisecanu
Scandalul din zilele acestea cu gazul ieftin primit de Interagro pe baza relaţiilor sale speciale cu statul e înca un exemplu din binecunoscuta serie a baieţilor destepţi. Din cele doua dosare în care este implicat Interagro si presedintele sau Ioan Niculae si vehiculate în presa reiese ca 1) grupul Interagro beneficia de condiţii preferenţiale faţa de concurenţii sai, si 2) pentru a-si asigura aceste condiţii preferenţiale, se pare ca dl. Niculae ar fi sponsorizat campania electorala a lui Mircea Geoana cerând în schimb dreptul de a “avea un cuvânt de spus” în numirea Ministrului Economiei si a sefilor Romgaz si Transgaz, se menţionează în sursa citată.
Interagro a beneficiat si de discounturi suplimentare, plus posibilitatea de a plati cu intârziere, avantaje pe care ceilalţi mari consumatori ca Azomures nu le-au avut. Statul a fost pagubit ca atare cu 126 milioane de dolari.
Dupa 2009 marii consumatori de gaz au beneficiat de legi speciale (mai întâi o ordonanţa de urgenţa, apoi o lege prin Parlament) prin care timp de 18 luni au avut acces la gaz de preţ intern, spre deosebire de restul lumii, inclusiv populaţia (scoasa mereu în faţa când e vorba de justificarea subvenţiilor de preţ) care primea gaz la preţuri mai mari.
Romania produce intern cam 60–70% din gazul pe care îl consuma. Pe cel intern ni-l dam mai ieftin (cam cu 40%) decât pe cel pe care îl luam de la rusi, cu pretextul ca vrem sa ajutam consumatorii saraci, dar de fapt ca sa sprijinim niste firme cu