Nu îi vor avea aproape pe mama sau tata, dar vor avea măcar siguranţa că sunt bine îngrijiţi. Legislaţia românească intră în sfârşit pe un făgaş normal în ceea ce îi priveşte pe copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate. Numai în judeţul Cluj există peste două mii de copii lăsaţi de părinţi în grija rudelor.
După ce timp de 9 ani legislaţia privind siguranţa copiior lăsţi acasă de părinţii plecaţi la muncă în străinătate a fost lacunară, acum în sfârşit există un proiect de lege care a trecut de forul decizional. Acesta prevede ca părinţii care pleacă la muncă în străinătate sunt obligaţi să notifice autorităţile locale înainte cu 40 de zile de plecare. Astfel, cei de la protecţia copilului vor putea monitoriza persoana care are în grijă copiii.
Bunicii sunt prima variantă la care se gândesc părinţii care pleacă în străinătate. Dar, chiar şi aşa, actul la notar, prin care bunicii sunt de acord să îşi asume răspunderea pentru copil, este obligatoriu. La fel şi notificarea la Direcţia pentru Protecţia Copilului.
"Trebuie să ştie despre copii, că-s îngrijiţi bine sau nu", a precizat o clujeancă.
"Păi da, să fie în siguranţă, dacă ei pleacă să fie cineva care le asigură protecţie, care răspunde pentru ei cât sunt plecaţi", a menţionat o altă persoană.
"Eu cu fetiţa asta stau de la un an, cât sunt părinţii la serviciu. Deci nu ar fi o problemă să staţi cu ea în permanenţă. Pentru mine nu, că o iubesc
În fiecare an, numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor creşte, arată statisticile. Acestea sunt incomplete însă, pentru că până acum nu toţi părinţii care plecau din ţară raportau acest lucru la autorităţile competente. Acum, sunt obligaţi să o facă.
"În situaţia în care serviciile sociale de la nivel local constată că sunt anumite nereguli în ceea ce priveşte îngrijirea acestor copii şi dacă apar dificultăţi în famili