ACET Suceava are o misiune imposibilă, şi anume aceea de a recupera 1,3 milioane de euro, bani pe care firma spaniolă Dytras i-a depus într-o bancă drept scrisoare de garanţie pentru lucrările efectuate la staţia de epurare a municipiului.
Investiţia a ieşit din garanţie la finalul lunii august, iar pentru a nu plăti scrisoarea de garanţie, constructorul avea obligaţia de a executa probele finale. Acest lucru nu s-a întâmplat, Dytras fiind în procedură de insolvenţă.
„Constructorul nu a mai venit pentru a-şi onora obligaţiile, aşa încât probele finale au fost realizate împreună cu consultantul, care este tot firma Dytras. Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt clare, iar constructorul nu şi-a onorat toate obligaţiile asumate, ceea ce înseamnă că trebuie să ne returneze banii din scrisoarea de garanţie”, a declarat Ştefan Groza, directorul ACET Suceava.
Pentru a putea cere aceşti bani şi în mod oficial, ACET mai are nevoie doar de un aviz al Autorităţii de Management de la Bucureşti, dar chiar şi cu acest acord situaţia este destul de sumbră.
Şi asta pentru că Dytras se află în insolvenţă şi se îndreaptă cu paşi repezi spre faliment, o serie de lucrări contractate în România, la Zalău spre exemplu, fiind pur şi simplu abandonate.
Rămâne de văzut ce sorţi de izbândă va avea conducerea ACET Suceava în tentativa de a recupera suma de 1,3 milioane de euro, bani care ar ajunge pentru remedierea defecţiunilor apărute la staţia de epurare.
În ceea ce priveşte soluţiile şi investiţiile pentru a elimina mirosurile care au bulversat un întreg oraş timp de mai multe săptămâni din acest an, Ştefan Groza spune că trebuie realizate cu eforturi proprii.
„Soluţia de tratare a nămolurilor şi de a elimina mirosurile care provin din staţia de epurare vor face obiectul unei analize şi vom încerca să găsim cele mai bune variante”, a arătat dire