Instituția sanitară are buget asigurat până la jumătatea lunii septembrie. Banii pentru salarii vor ajunge până în luna octombrie. Speranța angajaților este într-o rectificare bugetară.
Directorul financiar contabil al Spitalului Municipal de Urgență Roman, economist Leonard Achiriloaei, crede că investițiile în reabilitarea instituției nu vor fi afectate de faptul că bugetul spitalului este acoperit doar până în această lună. Potrivit lui Leonard Achiriloaei, pentru investiții cum ar fi reabilitarea termică, reparații capitale la acoperișuri, dar și alte lucrări au finanțarea deja asigurată. În ceea ce privește reparațiile curente și modernizările care se fac în secții, conducerea spitalului a încercat să le prioritizeze, întrucât sumele sunt limitate. “Ca prioritate, urmează reabilitarea stației de sterilizare. Bugetul asigurat pentru acest an acoperă doar jumătatea lunii septembrie. Până atunci, urmează să primim o rectificare din partea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț, care a promis că va aloca 10% din fondul de rezervă pentru a acoperi lunile septembrie și octombrie. Pentru lunile noiembrie și decembrie credem că va avea loc o nouă rectificare bugetară. Ministerul de Finanțe a limitat suma destinată cheltuielilor de personal, iar suma care ne-a fost destinată nouă asigură cheltuielile de personal doar până la luna decembrie. Este o restricție la nivel național, care nu ține de noi”, a explicat directorul financiar-contabil al spitalului.
Un alt factor de dezamăgire a fost dat de faptul că, pentru a compensa numărul mai mic de internări contractat cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, Spitalul Roman a avut contractate aproape 4.000 de internări de zi, care ar fi putut aduce bani frumoși, lucru care nu s-a întâmplat. “Noi am avut contractate 3.900 de internări de zi, din care am relizat doar 30%. Din păcate, lipsa de experiență în a contracta