Mare parte din acţiunile de debit calculate părinţilor aflaţi în concediul de creştere a copilului ar fi putut fi evitate dacă angajatorii ar fi transmis la timp AJPIS că părintele a revenit la post.
Părinţii care se întorc la lucru înainte ca micuţul să împlinească un an sau doi, în funcţie de opţiunea iniţială, dar uită să anunţe Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială, care plăteşte indemnizaţia de creştere a copilului, se trezesc, mai devreme sau mai târziu, cu debite calculate pentru perioada în care au încasat şi salariu, dar şi indemnizaţie. Astfel de situaţii ar putea fi evitate, spun oficialii Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială, dacă atât beneficiarul indemnizaţiei, cât şi angajatorii, ar respecta obligaţiile care le revin legal şi ar anunţa modificările survenite în relaţiile de muncă.
„Avem astfel de probleme. Zeci de angajatori nu ne răspund, chiar în această perioadă, la adresele prin care îi solicităm să se prezinte pentru lămurirea situaţiei. Oricum, mesajul nostru este, pentru toţi angajatorii, să nu uite că au obligaţia legală ca în termen de cinci zile de când angajatul şi-a reluat activitatea să ajunţe AJPIS”, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Maria Bănică.
Numai în urma controlului Curţii de Conturi, pentru anul 2012, în domeniul plăţilor efectuate în contul părinţilor aflaţi în concediu pentru creşterea copilului de până la 2 ani, s-au identificat 64 de beneficiari de indemnizaţii care au realizat în aceeaşi perioadă venituri din activităţi profesionale supuse impozitului. La final s-a dovedit că doar 17 au de dat înapoi, în total, 40.331 lei, până la sfârşitul săptămânii trecute fiind deja recuperaţi 19.943 lei. Alţi 29 au putut dovedi că sumele încasate au fost drepturi salariale restante obţinute în urma unor hotărâri judecătoreşti, trei încasaseră, de fapt, drepturi reprezentând concedii d