Condiţiile climaterice şi solul fertil au contribuit favorabil la producţia de struguri pentru vin din acest an.
Din păcate, Serviciul Fitosanitar din Federaţia Rusă a început din nou să pună presiune pe exportatorii de vin din R. Moldova şi acest lucru ar putea da peste cap toate calculele pe care şi le fac producătorii.
Producţia de struguri de anul acesta este dublă faţă de anul trecut şi este preconizată o cantitate de 620.000 tone, dintre care 520.000 tone struguri pentru vin, iar 100.000 tone struguri pentru masă. În gospodăriile agricole, s-au produs 400.000 tone, dintre care 280.000 tone soiuri europene pentru vin, 40.000 tone de tip "Isabella"şi 80.000 tone soiuri pentru masă.
"Calitatea strugurilor este la nivelul de anul precedent. Condiţiile climaterice ale anului au fost satisfăcătoare pentru obţinerea unei recolte de o calitate înaltă, cu excepţia gospodăriilor care au suferit în urma ploilor cu grindină. Starea fitosanitară a plantaţiilor viticole este, pe total, normală", a declarat, pentru Evenimentul zilei, viceministrul Agriculturii, Ion Sula.
75% din producţia de struguri exportată în 2012 a fost în Rusia
În anul 2012, principala piaţă de export pentru struguri a fost Federaţia Rusă, ponderea ei constituind peste 75%. Cantităţi mai reduse sunt exportate în Belarus şi România. Principalele ţări în exportul de vin moldovenesc sunt: Rusia, Belarus, Kazahstan, Ucraina, Polonia, Georgia, China, Cehia, România şi SUA. Aceşti zece parteneri comerciali au o pondere de peste 90% din totalul volumului de vin exportat. În conformitate cu datele statistice recente, statele menţionate vor constitui principalele destinaţii în exportul de vinuri şi struguri şi pentru anul 2013. În luna septembrie a început recoltarea strugurilor tehnici, fiindcă nivelul zahărului este deja de 19%, iar surplusul de umiditate i-ar face să crape.
Min