Nu e nevoie ca o persoană să fie atacată de o haită de câini pentru a se ajunge la deces, spun specialiştii. Şi o simplă muşcătură, tratată ”după ureche”, poate deveni fatală.
Nu sunt deloc puţini cei care ignoră consecinţele muşcăturilor de câine, mergând pe ideea că acelea care par mai ”uşoare” pot fi tratate fără probleme şi acasă. Medicii spun că orice fel de muşcătură este extrem de periciloasă, iar prezentarea la medic este obligatorie.
”Aceste plăgi sunt cu risc vital, în sensul că dacă nu sunt bine toaletate, nu se face vaccinul antitetanic, este posibil să facem tetanos şi să se moară, pe lângă restul complicaţiilor de suprainfecţie şi care se lasă cu diferite sechele care sunt greu de gestionat ulterior”, explică Maria Creţu, medic în cadrul Unităţii Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Chiar dacă nu se ajunge în situaţii extreme, se pot face infecţii periculoase, spun medicii. ”Pe lângă efectul asupra psihicului şi integritătii anatomice a persoanei respective, muşcătura este periculoasă datorită faptului că se pot transmite diverse boli infecţioase, unele dintre ele de gravitate extremă, cum sunt rabia (turbarea) sau tetanosul, dar şi infecţii cu alti germeni periculoşi pentru sănătate, de tipul Proteus, Klebsiella, E.coli, streptococ, stafilococ”, explică Simona Berariu, medic şef al Compartimentului de Promovare a Sănătăţii din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Sibiu.
Ce facem dacă suntem muşcaţi
Specialiştii spun că, în momentul în care aţi fost muşcat, primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să vă prezentaţi de urgenţă la un cabinet medical.
”Persoana trebuie să se prezinte la medicul de familie sau la Urgenţă pentru că este necesară o toaletă riguroasă a plăgii, sunt plăgi care au risc de infecţie şi risc de infecţie