„România nu gustă cianura“, „Dacă vreţi să săpaţi, vă aşteptăm la Metroul Bucureşti“, „România e minată de un guvern corupt“. Acestea sunt doar câteva dintre mesajele pe care le purtau cei peste 1.000 de protestatari care s-au adunat adunat marţi seara, pentru a treia zi, în Piaţa Universităţii, împotriva proiectului minier Roşia Montană.
În localitatea din judeţul Alba se găseşte cel mai mare zăcământ de aur din România, în valoare de 14 miliarde de dolari. Principala temere legată de acest proiect este metoda de extracţie care presupune folosirea cianurii.
Deşi mişcările de stradă nu par a avea vreun efect asupra guvernului, nimeni din cabinetul Ponta neavând vreo poziţie oficială faţă de acest fenomen care se derulează pe străzile României, tinerii sunt decişi să continue.
„Nu cred în proiectul Roşia Montană în primul rând pentru că va aduce un prejudiciu enorm. M-am documentat. Nu sunt încă un idealist ieşit în stradă, iar argumentele economice sunt praf în ochi. Cred că prin acest proiect se vor forma foarte puţine locuri de muncă de calitate. Aici nu este vorba că vin alţii şi ne iau aurul, ci este vorba că astfel de exploatări nu aduc niciun progres în comunităţile în care se derulează. Uită-te la Africa şi la diamantele lor. Nu am ieşit în stradă de ignoranţi ce suntem. Este o elită aici. O investiţie înseamnă ceea ce se creează în jurul ei, dar să iei nişte oameni şi să-i duci în mină, asta nu este o investiţie“, spune Cristina, 28 ani, absolventă de Sociologie, care lucrează la o firmă de studii de piaţă.
Cristina nu era singură, ci alături de alţi prieteni, cu care a ieşit în fiecare seară la Universitate să strige împotriva proiectului Roşia Montană.
„Au venit oameni cu familii, cu copii. Sunt foarte dezamăgită de modul în care a fost mediatizat protestul de aici. Ai mii de oameni în stradă, iar la TV se fac emisiuni de