Ţara noastră a coborât cu două poziţii, până pe locul 89 din 148 de ţări, în topul competitivităţii economice publicat de Forumul Economic Mondial, cele mai mari probleme ale medului de afaceri fiind, potrivit raportului, regimul fiscal, corupţia, accesul dificil la finanţare şi ineficienţa autorităţilor.
Republica Moldova este devansată în topul competitivităţii de state precum Polonia (42), Cehia (46), Bulgaria (57), Rusia (64), România (76), dar şi Ucraina (84).
În schimb le devansează pe Grecia (locul 91) şi Serbia (101).
Principalele probleme identificate în raportul Forumului Economic Mondial în ceea ce priveşte competitivitatea economică a Republicii Moldova sunt, în ordinea importanţei, inventivitatea scăzută, piaţa mică, rata taxelor, corupţia, regimul fiscal, accesul dificil la finanţare, birocraţia ineficientă la nivelul autorităţilor, instabilitatea politicilor publice, infrastructura deficitară, inflaţia, o forţă de muncă inadecvat pregătită, cu o slabă cultură a muncii şi reglementări restrictive pe piaţa muncii.
Astfel, Republica Moldova se plasează pe locul 122 în lume în ceea ce priveşte cadrul instituţional, pe 88 în privinţa infrastructurii, pe 95 când vine vorba de piaţa muncii şi pe 105 în funcţie de gradul de dezvoltare al pieţei financiare.
Cele mai competitive economii din lume sunt Elveţia, Singapore, Finlanda, Germania, Statele Unite, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Marea Britanie şi Norvegia, potrivit raportului WEF.
Competitivitatea economică este evaluată de Forumul Economic Mondial în funcţie de instituţiile (cadrul legal şi administrativ în care se desfăşoară activitatea economică), politicile publice, infrastructura şi ceilalţi factori care influenţează productivitatea şi potenţialul de creştere, inclusiv educaţia, sănătatea, munca, gradul de dezvoltare al pieţei financiare, progresul tehnol