Încă de la crearea ei, Rusia a pledat pentru ca mai multe foste republici sovietice să se alăture uniunii vamale.
Uniunea vamală între Rusia, Kazahstan si Belarus a fost creată în 19 decembrie 2009 la Alma-Ata, în Kazahstan cînd liderii celor trei ţări, Dmitri Medvedev, Aliaksandr Lukaşenko şi Nursultan Nazarbaev au semnat acordul de înfiinţare.
Prima faza de funcţionare a acordului a început în ianuarie 2010, cu introducerea unui tarif vamal uniform in toate cele trei ţări.
Cea mai înaltă autoritate a uniunii este Consiliul Interstatal, format din liderii ţărilor și guvernelor membrilor uniunii.
Funcţioneaza permanent şi o comisie a Uniunii vamale. Uniunea formeaza o zona de liber-schimb şi impune tarife externe comune ţărilor care nu fac parte din uniune.
Prima uniune vamala creata în Europa a fost cea din 1957 între Belgia, Franţa, Italia, Luxembourg, Olanda și Germania, şi a fost primul pas spre crearea Uniunii Europene.
Ce comercializeaza între ele cele trei ţări componente ale Uniunii Vamale Rusia Belarus Kazahstan ?
Belarus importa petrol, gaze naturale, metale și tehnologie din Rusia şi exportă în Rusia camioane, componente pentru maşini, cauciucuri, produse lactate, carne.
Kazahstanul vinde Rusiei minereuri, produse metalifere și chimice şi importă din Rusia alte materii prime, metale, tehnolgii şi maşini.
Ce cîştigă şi ce pierd ţările care formează uniunea vamală ?
Ţările membre îşi deschid pieţele de desfacere între ele şi impun o competiţie mai mare pentru producătorii autohtoni, creînd un fel de zid protector între pieţele de desfacere ale ţărilor membre.
Ţara cu taxe vamale mai mici decît cele din Rusia, precum Kazahstanul, a trebuit să le ridice la un nivel comun, ceea ce a dus la scumpirea unor marfuri de import care n