Proprietarii persoane fizice române sau din Uniunea Europeană nu vor mai putea deţine peste 100 de hectare de teren arabil extravilan, pentru posesiile peste această limită urmând a fi necesară înregistrarea unei firme în România, se arată într-un proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Practic, un investitor care achiziţionează cel puţin 100 de hectare, adică un plasament de 200.000 de euro (având în vedere un preţ mediu de 2.000 euro/hectar), va fi nevoit să meargă în prealabil la Registrul Comerţului pentru a-şi înregistra o firmă.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 de hectare“, se arată în proiectul actului normativ.
Documentul nu face însă nicio precizare în legătură cu modul în care va fi aplicată această prevedere, dacă actualii proprietari de teren agricol cu peste 100 de hectare vor fi nevoiţi să îşi înregistreze o firmă sau măsura este valabilă doar pentru noile achiziţii. Pe piaţă sunt aproximativ 3.000 de fermieri persoane fizice care deţin peste 100 de hectare cu un total de 560.000 de hectare, potrivit datelor Recesământului Agricol din 2010.
Daniel Constantin, ministrul agriculturii, şi secretarul de stat Daniel Botănoiu nu au putut fi contactaţi ieri pentru lămuriri suplimentare, iar varianta postată online a proiectului nu include şi o expunere de motive care să aducă lămuriri suplimentare asupra modului în care va fi aplicată legea şi în ce formă.
Lege făcută pentru limitarea străinilor?
„Legea este făcută mai mult pentru a limita accesul străinilor pe piaţa agricolă din România. Din ce am înţeles, reglementarea va fi valabilă doar pentru noile achiziţii. Nu este nicio problemă să ne facem firme, pentru că acum plătesc impozite atât ca persoa