Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se află miercuri, 4 septembrie, în faţa Marii Camere a Curţii Europene a Drepturilor Omulului (CEDO), în cazul Valentin Cîmpeanu împotriva României. Valentin Cîmpeanu, un tânăr de 19 ani care a murit la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, a fost doar una din cele aproape 100 de victime ale unităţii medicale din perioada 2004 - 2005.
ONG-ul din România este pe cale să creeze un precedent la CEDO, întrucât a ridicat în premieră problema accesului la justiţie a persoanelor cu dizabilităţi mintale închise în instituţii medicale sau sociale şi care nu au un reprezentant legal. Este primul caz de acest fel care a ajuns pe masa judecătorilor.
Mai exact, CRJ a solicitat Curţii să-şi adapteze criteriile de admisibilitate, astfel încât să permită ONG-urilor pentru drepturile omului să reprezinte drepturile persoanelor închise în instituţii.
„Dacă după audierea din 4 septembrie Curtea admite să judece cauza CRJ pentru Valentin Câmpeanu vs. România, atunci orice ONG de drepturile omului din Europa s-ar putea adresa CEDO în numele oricărei persoane vulnerabile, lipsită de apărare şi închisă într-o institutţie socială, medicală a statului”, a declarat Georgiana Pascu, manager de program la CRJ.
Persoanele cu dizabilităţi mintale, izolate
În prezent, persoanele cu disabilităţi mintale din instituţii nu beneficiază pe deplin de protecţia articolelor din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, fiind izolate de societate, cu posibilităţi restrânse de a se adresa unei instanţe dacă le sunt încălcate drepturile.
De asemenea, în cauza CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu vs. România au intervenit, ca a treia parte: Comisarul pentru drepturile omului din partea Consiliului Europei, Thomas Hammarberg, Mental Disability Advocacy Centre, Comitetul bulgar Helsinki, Human Rights Watch,