Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) va putea expropria clădirile şi terenurile care îi sunt necesare în zona de dezvoltare a exploatării aurifere, acţionând ca reprezentant al statului, potrivit proiectului de lege care reglementează proiectul.
Acesta a fost avizat de Guvern săptămâna trecută, iar acum este în Parlament, pentru dezbateri. Noua lege completează Legea minelor cu două noi articole.
Primul dintre acestea statuează că pentru proiectele miniere declarate „de utilitate publică şi de interes public naţional deosebit“, aşa cum este declarat cel de la Roşia Montană, exproprierea imobilelor necesare se face conform Legii 255/2010. Celălalt menţionează că expropriator este statul român, dar că acesta „acţionează prin titularii licenţelor“.
Cum se face exproprierea
„Pentru exproprierea imobilelor necesare realizării proiectelor miniere prevăzute la alin. (1), expropriator este Statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, acţionând prin titularii licenţelor de exploatare, la solicitarea acestora. (...) Plata despăgubirilor către proprietari se va face de către reprezentantul desemnat al expropriatorului sau de către titularul licenţei de exploatare din bugetul propriu, după caz“, se arată în lege.
Exproprierea se declanşează prin Hotărâre de Guvern, la 30 de zile după ce RMGC depune o cerere însoţită de planul de amplasament al imobilelor vizate, avizat de Agenţia Naţională de Cadastru.
Dreptul de administrare a imobilelor dobândite prin exproprieri este deţinut de Ministerul Economiei. Instituţia condusă de către Varujan Vosganian le va concesiona pe urmă direct către titularul licenţei de exploatare pe maximum 49 de ani. Dacă exploatarea se încheie mai devreme şi concesiunea se ajustează asemănător, compania va plăti ministerului o redevenţă de pe urma folosirii acestor terenuri, însă din ac