Numărul sucevenilor muşcaţi de câinii vagabonzi de pe străzile oraşului a crescut considerabil. Numai de la începutul anului aproape 600 de persoane atacate de patrupedele agresive au ajuns la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. O statistică prezentată ieri de purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, arată că din ianuarie şi până în prezent 575 de oameni au solicitat îngrijiri medicale după ce au căzut victime maidanezilor. Sucevenii muşcaţi de câinii fără stăpân sunt de toate vârstele, de la copii până la bătrâni, şi au necesitat vaccinare antitetanică şi antirabică.
Aceleaşi evidenţe întocmite de Spitalul Judeţean menţionează că de la an la an tot mai multe persoane cad victime comunitarilor. „Faţă de 2010, numărul pacienţilor muşcaţi de câinii vagabonzi s-a dublat”, a precizat dr. Tiberius Brădăţan.
Trecând peste suferinţa sutelor de oameni care an de an se aleg cu diverse răni provocate de maidanezi, nu trebuie uitată nici problema costurilor pe care le presupune tratamentul acestor persoane. Sumele cheltuite de stat cu vaccinarea antirabică şi antitetanică a sucevenilor atacaţi de câinii fără stăpân nu sunt deloc de neglijat. Numai pentru o singură persoană muşcată de un câine comunitar tratamentul depăşeşte o sută de euro, arată situaţiile întocmite de Spitalul Judeţean.
„În ciuda presiunilor făcute de asociaţiile de protecţie a animalelor, sunt hotărât să mergem mai departe”
Problema câinilor vagabonzi de pe străzile Sucevei dă bătăi de cap municipalităţii de ani şi ani de zile. Deşi la un moment dat s-a pus problema eutanasierii acestora, dacă aceasta este voinţa populaţiei, referendumul făcut prin intermediul chestionarelor distribuite de asociaţiile de proprietari a avut ca rezultat faptul că sucevenii doresc să fie luaţi câinii de pe străzi, dar nu omorâţi, ci duşi la adăpostul de animale.
Dr