Leul a pierdut 1% din valoare faţă de moneda europeană după trei şedinţe consecutive de depreciere şi a ajuns la minimul ultimelor două luni şi jumătate, pentru că investitorii scot bani de pe pieţele emergente pentru a-i plasa în bonduri emise de americani şi de nemţi.
BNR a afişat ieri un curs oficial de 4,4653 lei/euro, nivel care nu mai fusese atins de la sfârşitul lunii iunie. Pe piaţa interbancară, cotaţiile au urcat la 4,47 lei/euro la începutul şedinţei de ieri, în linie cu deprecierea valutelor din regiune. Zlotul polonez a scăzut, de asemenea, cu peste un procent, în timp ce forintul maghiar a depăşit 300 de unităţi/euro.
„Se iese de pe toate pieţele emergente. Nu este nimic legat strict de piaţa locală. Reacţia investitorilor a fost alimentată de randamentele mai mari ale bondurilor americane şi germane şi de faptul că primele de risc ale ţărilor emergente au crescut“, a declarat un dealer.
Cotaţiile CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), care reflectă percepţia de risc de ţară, au crescut la 212 puncte de bază ieri, faţă de 190 de puncte de bază în urmă cu o lună. Aceasta înseamnă că un investitor care are plasamente de 10 mil. euro în titluri de stat în lei trebuie să plătească o primă de 212.000 de euro pentru a se asigura contra defaultului statului.
Jucătorii de pe piaţa valutară nu s-au arătat impresionaţi de datele privind creşterea economică din primul semestru, ajustată de Statistică de la 1,7% la 1,8% la jumătatea acestei săptămâni. Piaţa valutară de la Bucureşti a continuat astfel să resimtă imediat tensiunile din mediile financiare internaţionale.
Cursul a balansat în ultimele două luni între 4,4 şi 4,45 lei/euro după un episod de depreciere în luna iunie. Leul pierduse în iunie peste cinci puncte procentuale într-un interval de numai două săptămâni tot pe fondul unor retrageri de ba