Peste 20 de producători, comercianţi şi importatori s-au înscris şi în acest an în cursa acreditării în domeniul agriculturii ecologice la DAJ Olt, însă, din experienţa anilor trecuţi, mare parte dintre ei îşi vor pierde, pe parcus, „apetitul”.
Alături de „veteranii” agriculturii ecologice în judeţ, şi în acest an alţi şi alţi fermieri încearcă să pună pe picioare o afacere care să le aducă profit în segmentul bio. Sunt peste 20 la număr cei care, până la al doilea termen, 31 august, au depus solicitări la Direcţia de Agricultură Judeţeană Olt, pentru a parcurge mai departe drumul până la certificarea produselor lor ca fiind bio. Nu vom avea în judeţ apicultori care să crească albine în sistem ecologic, nici crescători de animale, deşi şi într-un caz, şi în celălalt, cel puţin în anii de conversie ajutorul de la APIA este considerabil. Se menţin însă pe piaţă „clasicii” producători de păsări şi ouă în sistem bio şi chiar încearcă şi alţii.
Hame România vrea să se acrediteze şi ca importator, dar şi pe segmentul de comerţ pentru ketchup bio, mâncare pentru bebeluşi bio (fructe şi carne), gemuri bio. Klevec Group S.R.L., nici el începător pe piaţă, se înregistrează în continuare ca producător, de nutreţ, dar şi de zeci de mii de păsări (certificate şi în conversie) şi comerciant de ouă ecologice (7,5 milioane bucăţi). În aceeaşi afacere intră şi Diamant Group S.R.L., care are în conversie – anul 1, 14,58 hectare de păşune şi vrea să crească 12.000 de păsări. Se menţine pe piaţă de asemenea Cortina Bioprod, care are deja certificate câteva hectare de păşune, lucernă şi este înregistrat ca producător de ouă ecologice (cel mai vechi de pe piaţă).
În domenii relativ noi pe piaţa judeţului se menţine Baboi Casablanca. Operatorul are deja certificată ecologic o suprafaţă de peste 18 hectare de fenicul, aproape 26 hectare de sorg, peste 10 hectare