Până în prezent, ţara noastră este lider în vânzările de grâu către Egipt,în anul fiscal 2013/2014. Autoritatea egipteană abilitată să cumpere grâu, GASC, a achiziţionat în acest sezon 1.910.000 tone de grâu, din care 780.000 de tone din România, 590.000 de tone din Ucraina şi 540.000 de tone din Rusia. Faptul că, deocamdată, traderii din ţara noastră au vândut cele mai mari cantităţi către GASC trebuie pus pe seama competiţiei acerbe între cele trei mari producătoare de cereale din bazinul Mării Negre. Astfel, comercianţii de cereale trebuie să vândă mai mult grâu, mai repede, deoarece producţiile de la noi sunt considerabil mai mici decât cele din Rusia şi Ucraina, principalii adversari. Acest lucru înseamnă că nu ne vom menţine această poziţia şi în perioada următoare.
* Grâul românesc de la ultima licitaţie, vândut de o companie egipteană
La cea mai recentă licitaţie - cea cu numărul 8 - GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România la un preţ de 252 de dolari/tonă şi două cargouri de câte 60.000 de tone din Rusia, unul de la Glencore şi unul de la Olam, cu 251.8 dolari/tonă. Grâul trebuie livrat între 21 şi 31 octombrie. Compania care a câştigat licitaţia pentru grâul de la noi este, potrivit paginii de internet, El-alamia, iar conform tuturor ştirilor internaţionale pe această temă, compania se numeşte AL- Almiya. Această companie este cel mai probabil înregistrată în Egipt pentru că nu figurează sub niciuna dintre aceste denumiri la noi în ţară.
Egiptul a mai organizat şi o licitaţie surpriză la sfârşitul săptămânii trecute, când a achiziţionat trei cargouri de grâu rusesc, două de provenienţă românească şi unul din Ucraina. Cele două cargouri româneşti vor fi furnizate de Ameropa şi Toepfer. Licitaţia surpriză a fost motivată de temerile celui mai mare importator de cereale cu privire la condiţiile climatice care ar putea afecta final