Două evenimente scandaloase au avut loc în acest an la Iaşi. Soarta unor monumente istorice situate în zona centrală a oraşului a fost pecetluită de nişte brute care au avut complicitatea indirectă a poliţiştilor locali.
În luna martie, trei tineri cu vîrste cuprinse între 17 şi 20 de ani au demontat şi au furat de pe socluri trei busturi aflate în Parcul Copou. Acestea îi înfăţişau pe B.Şt. Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu. Primele două sînt înscrise pe lista B, a monumentelor istorice de interes local, fiind realizate în 1924 (sculptor: Ion Mateescu) şi, respectiv, 1943 (Richard Hette). Cel de-al treilea îi aparţinea lui Iftime Bîrleanu şi data din 1947. Ce a urmat este pur şi simplu revoltător: busturile au fost sparte cu ciocanul sau barosul şi vîndute unor firme de valorificare a materialelor reciclabile. Delavrancea le-a adus hoţilor 544 de lei, Gane – 722 de lei, iar Porumbescu – 1667 de lei.
Cazul a arătat mai multe lipsuri ale autorităţilor şi ale sistemului de funcţionare a firmelor care cumpără fier, bronz sau alte asemenea materiale. Stupoare a produs informaţia că hoţii au acţionat în timp, furînd busturile la interval de cîteva zile. Patrulele Poliţiei Locale, pentru care Parcul Copou este un obiectiv obligatoriu, nu au văzut nimic, de vreme ce, foarte probabil, nici nu au trecut pe acolo. Asta în ciuda faptului că instituţia, subordonată Primăriei, are sute de angajaţi, iar Parcul se află în centrul oraşului, loc plin de camere video, aflate în custodia acestor poliţişti. Singura sancţiune pe care au primit-o şeful Poliţiei Locale şi adjunctul său, reprezentanţi ai unei Poliţii cu multe hibe – printre care agresivitatea de la manifestările adversarilor primarului şi partidului din care face acesta parte –, a fost „suspendarea“ din funcţie, pe o perioadă de şase luni. Pedeapsă de ochii lumii, de vreme ce în aceste şase lun