Directorul Filarmonicii „George Enescu“ Andrei Dimitriu crede că, în Ateneu, muzica te transpune în atmosfera ritualurilor din templele greceşti.
Andrei Dimitriu este cunoscut în calitate de director al Filarmonicii „George Enescu“, dar mai ales în calitate de meloman, care aşteaptă să-i asculte pe marii solişti şi dirijori. Printre cei la care visează să-i aducă pe scena Ateneului, alături de Filarmonica „George Enescu“, sunt Daniel Barenboim, Antonio Pappano, Christian Zacharias. Concertul ideal, crede el, îl are solist pe Radu Lupu, pe care l-a avut invitat miercuri la Ate
Recomandaţi-ne, vă rog, trei concerte care vor avea loc la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „George Enescu“.
E dificil să alegi doar trei concerte pe care să le recomanzi. Fatalmente operează şi criterii subiective care ţin de sensibilitatea, preferinţele, eventual de relaţiile personale cu muzicienii ale celui care răspunde. Şi niciodată alegerile acestea nu întrunesc adeziuni unanime. Totuşi risc: La Ateneu, recitalul pianistului Radu Lupu intră cu siguranţă în categoria „regalurilor muzicale“ - Sonate pentru pian de Franz Schubert. Apoi concertul orchestrei Filarmonicii „George Enescu“, sub bagheta lui Rudolf Büchbinder în concertele 1, 2, 3 ,4, 5 pentru pian şi orchestră de Beethoven. Ar urma recitalul de pian al lui Murray Perahia.
Prin ce diferă experienţa muzicală de la Ateneu faţă de cea din alte spaţii de concert din Bucureşti (Sala Palatului, Sala Radio)?
Este de domeniul evidenţei că există o diferenţă perceptibilă între starea pe care ţi-o provoacă un concert bun în Sala Mare a Ateneului şi acelaşi concert în sala „Mihail Jora” a Radiodifuziunii. Alte săli de concert în Bucureşti, care să conteze în mod serios, nu există. Sala Palatului are cunoscutele probleme de acustică. Sala Mare a Ateneului are multe elemente din sobrietate