Beijingul s-a alăturat, aşa cum era de aşteptat, poziţiei conduse de Rusia faţă de chestiunea Siria. Cele două mari puteri se opun categoric unei intervenţii militare occidentale în Siria împotriva regimului controlat de preşedintele Bashar al-Assad.
China a avertizat joi, în prima zi a Summitul G20 care se desfăşoară la Sank Petersburg, că o intervenţie militară în Siria ar dăuna întregii economii mondiale şi ar duce la scumpirea petrolului, susţinând eforturile preşedintelui rus Vladimir Putin de a-l convinge pe omologul său american, Barack Obama, să renunţe la ideea atacurilor aeriene.
„Acţiunea militară ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale, în special asupra preţului petrolului - va cauza o creştere a acestuia”, a declarat adjunctul ministrului chinez de Finanţe, prezent la reuniunea care se va încheia vineri seară.
Miercuri, preşedintele Obama şi-a argumentat în faţa liderilor europeni pledoaria în favoarea atacării Siriei, insistând înainte de începerea lucrărilor summitului că „lumea trebuie să acţioneze” împotriva regimului Bashar al-Assad pentru a menţine credibilitatea interzicerii folosirii armelor chimice la nivel mondial.
Pe 21 august, în cartierul Zamalka din Damasc a avut loc un atac cu arme chimice, susţin rebelii sirieni. Cert este că până la 1.300 de persoane au murit, iar alte peste 4.000 au fost rănite. În urma presiunii exercitate de comunitatea internaţională, preşedintele Bashar al-Assad a permis unei misiuni ONU să efectueze o anchetă, însă la prea mult timp de la atac pentru ca rezultatele să mai fie concludente.
SUA au anunţat la scurt timp după atac că sunt pregătite să lanseze o ofensivă militară în Siria. Consiliul s-a reunit miercuri, la New York, însă nu a reuşit să ajungă la un consens, în contextul în care Rusia şi China au anunţat că-şi vor folos