Companiile românești din domeniul tehnologiilor energetice și de mediu pot aplica pentru o misiune economică în Japonia. Programul EU Gateway deschide o nouă sesiune de aplicări pentru companii specializate în aceste domenii. Termenul limită de aplicare este 27 septembrie 2013, iar misiunea economică este programată în perioada 3-7 februarie 2014.
„Tehnologiile energetice și de mediu reprezintă un domeniu a cărui importanţă este din ce în ce mai ridicată, la nivel global. Pieţele asiatice, în special Japonia, nu fac excepţie. Reducerea poluării şi a impactului schimbărilor climatice constituie obiective prioritare în cadrul strategiilor naţionale, în condiţiile conştientizării efectelor drastice ale crizei ecologice resimţite din ce în ce mai acut”, spune Ioana Vădan, Consultant în cadrul Deloitte Consultanță, coordonatorul acestei etape din program.
Programul EU Gateway a fost inițiat de către Comisia Europeană și are ca scop susținerea companiilor din Uniunea Europeană în procesul de intrare pe anumite sectoare de înaltă tehnologie și design. Birourile Deloitte din Uniunea Europeană, Japonia și Coreea de Sud oferă suport și instruire pentru companii, din stadiul de aplicare și până la sfârșitul misiunii economice. Programul a fost structurat pe şase cicluri anuale, cu misiuni economice până în 2014.
Procesul de aplicare constă în două etape. Pentru început, companiile completează un formular exprimându-și interesul față de proiect, urmând ca analiștii Deloitte să determine gradul de eligibilitate al companiei. Dacă firmele corespund cerințelor, trec la a doua fază, completând un formular de aplicare. Întregul proces se desfășoară online.
Companiile eligibile trebuie să aibă sediul în Uniunea Europeană şi să aibă o activitate pe piaţă de cel puţin cinci ani. Alte criterii de selecţie sunt acţionariatul european maj