Robert Downey Jr. a revenit pe ecranele cinematografelor cu Iron Man 3, unul din blockbusterele hollywoodiene ale verii, delectându-ne cu interpretarea personajului Tony Stark, miliardarul galant care se transformă într-un supererou cu ajutorul unui costum robotizat construit chiar de el. Totuşi, un "om de oţel" a existat deja înainte ca Marvel Comics să îi creeze pe Tony Stark. În 1958, americanul Ralph Mosher care lucra pentru GE, a dezvoltat un Handyman pentru Programul comun de propulsie nucleară a aeronavelor AEC (Comisia de Energie Atomică) – USAF (Forţele Aeriene SUA).
Filmul Iron Man 3 s-a bucurat de un succes extraordinar în întreaga lume, inclusiv în Europa Centraă și de Est. Premiera sa a marcat cel mai impresionant sfârşit de săptămână pentru un film Marvel Comics în Ungaria şi România, iar în Polonia a înregistrat încasări de peste 4 milioane USD, cu puţin peste 2 milioane USD atât în Republica Cehă, cât şi în Ungaria şi peste 44 milioane USD în Rusia!
Dar înainte ca Marvel Comics să îi creeze pe Tony Stark şi compania sa, Stark Industries, în anul 1963. În 1958, americanul Ralph Mosher care lucra pentru GE, a dezvoltat „Meşterul” (Handyman) pentru Programul comun de propulsie nucleară a aeronavelor AEC (Comisia de Energie Atomică) – USAF (Forţele Aeriene SUA).
GE trebuia să dezvolte un manipulator unic care să poată participa la experimentele realizate cu un motor atomic de avioane. Chiar dacă manipulatorii erau masivi, trebuiau să se ocupe de operaţiuni delicate. Mosher era inginer mecanic și a fost chemat să asigure echipamentele necesare.
„Mi-am dat seama că de la un anumit punct, îmbunătăţirile aduse dexterităţii mecanice nu influenţau prea mult performanţa manipulatorului,” a declarat Mosher. „Am început să mă întreb de ce oamenii sunt atât de eficienţi, în timp ce roboţii subordonaţi lor sunt atât de neîndemânatici. Î