România intenţionează să vândă obligaţiuni pe piaţa externă pentru a doua oară în acest an, pentru finanţarea deficitului bugetar, a declarat ieri ministrul pentru buget Liviu Voinea, care anticipează că oferta va atrage cel puţin 1 miliard de euro, în monedă europeană, transmite Bloomberg.
Randamentul eurobondurilor României cu maturitate în 2019 a atins ieri la Londra 4,16%, peste un minim record de 3,4% înregistrat în luna mai. Obligaţiunile poloneze cu maturitate similară au un randament de 2,14%.
„Vom realiza emisiunea în acest an pentru că face parte din strategia noastră multianuală, dar nu suntem presaţi să o facem astăzi sau mâine. Vom găsi cea mai bună fereastră de oportunitate“, a spus Voinea într-un interviu în Polonia.
Ministerul de Finanţe vrea să atragă în acest an de pe piaţa externă echivalentul a 2,5 miliarde de euro, după ce în februarie a vândut obligaţiuni de 1,5 miliarde de dolari, la un randament minim record de 4,5%. Randamentul obligaţiunilor pe 10 ani a urcat joi cu 0,06 puncte procentuale, la 5,32%.
Guvernul va aştepta probabil să semneze al treilea acord cu FMI, pentru a creşte încrederea investitorilor, înainte de a face vânzarea de obligaţiuni, a spus Vlad Muscalu, economist-şef la ING Bank România.
Voinea a declarat că board-ul FMI va discuta acordul preventiv destinat României în ultimele 10 zile ale lunii septembrie. Împrumutul de 4 miliarde de euro va fi suportat în mod egal de FMI şi UE.
Comisia Europeană va aproba probabil acordul pe doi ani pe 15 octombrie, în timpul întâlnirii Ecofin, a arătat ministrul.
Acordul de finanţare va fi al treilea consecutiv pentru România şi cel mai mic după 2009, când ţara a obţinut un împrumut de 20 de miliarde de euro.
„Aşteaptă probabil să semneze acordul preventiv cu FMI în speranţa unei reacţii favorabile a pieţei, dar cred că greşesc să mi