Foarte mulţi investitori şi-au scos pensiunile şi hotelurile la vânzare, ca urmare a evoluţiei slabe a turismului, după cum ne-a spus profesorul de economie dr. Radu Zilişteanu.
Potrivit domniei sale, actul de vânzare este considerat, în acest caz, o afacere, nu o tranzacţie imobiliară.
Piaţa spaţiilor de birouri a suferit mici scăderi, în acest an, o serie de companii relocându-se în sedii mai mici, ca urmare a disponibilizărilor efectuate. Astfel, deşi nu a stagnat, piaţa spaţiilor de birouri se confruntă cu un grad de neocupare în creştere.
Şi pe segmentul spaţiilor comerciale au avut loc relocări, potrivit domnului Zilişteanu. Un exemplu în acest sens îl reprezintă magazinele situate pe Calea Victoriei, care nu se mai bucură de un vad comercial foarte mare, dar care este o zonă foarte scumpă.
Aceste spaţii s-au mutat în mall-urile de la periferie, unde este mai mult trafic şi preţuri de închiriere la jumătate faţă de cele de pe Calea Victoriei.
De asemenea, au fost închise o serie de societăţi comerciale, cum ar fi reţeaua mic.ro, spaţiile unde au funcţionat magazinele din cadrul acesteia rămânând goale.
Au dispărut şi unele agenţii bancare, în locul acestora fiind deschise case de pariuri sportive şi "aşa-zise cazinouri", după cum ne-a mai spus analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Domnia sa susţine că piaţa indus¬trială era relativ mică şi nu a fost foarte afectată de criză, spaţiile aferente fiind amplasate în general în afara oraşelor şi presupunând preţuri de închiriere relativ mici.
În schimb, în domeniul închirierilor de apartamente, preţurile au scăzut în august, cu circa 4%, în condiţiile în care, până în 2008, preţurile pentru închirirea de locuinţe cunoşteau un vârf de creştere chiar şi cu 25%, în perioada septembrie-octombrie, când studenţii merg la studii în marile centre universitare.
Radu Ziliş