Subfinanţarea i-a scos pe poliţişti în stradă. Cea mai jalnică situaţie este la sate, unde poliţiştii se spală la lighean şi de multe ori merg cu căruţa dintr-o localitate în alta.
Protestele au fost iniţiate de către Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), la care s-au alăturat şi alte organizaţii sindicale. Chiar în ziua în care s-a dat startul pichetării sediului Ministerului de Interne, 3 septembrie, sindicaliştii au fost chemaţi la dialog de ministrul Radu Stroe.
Discuţiile s-au axat pe modificarea Statutului poliţistului (neschimbat din 2002), pe decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă şi pe sportul de 100% pentru munca efectuată în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale. Aşa cum arată şi liderii sindicatului Pro Lex, "niciuna din problemele ridicate nu a primit un răspuns concret din partea conducerii ministerului, toate urmând a fi analizate ulterior". Mult-aşteptatul statut înnoit al poliţistului le-a fost propus sindicaliştilor la întâlnire de ministrul Stroe, urmând ca până în 9 septembrie să trimită obiecţii şi observaţii. Conform discuţiilor din primăvară, proiectul noului statut trebuia să fie prezentat la începutul lunii august.
Cu ton ironic, reprezentanţii SNAP au transmis şefilor din minister că îşi exprimă optimismul "că prin „finalizarea" unui proiect de act normativ de anvergură, cum este statutul poliţistului, rămâne doar o formalitate pentru ministrul Radu Stroe să modifice cele două ordine, în sensul decontării cheltuielilor de transport la echivalentul a 7,5 litri carburant/100 km parcurşi, dar şi cu privire la o prevedere distinctă prin care poliţiştii să fie exoneraţi de răspunderea disciplinară pentru fapte care nu au legătură cu serviciul".
"Mişcarea strategică" a Ministerului de Interne, de a prezenta varianta noului statut, nu i-a liniştit, spun sindicaliştii din