În timp ce Polonia sau Ungaria susţin performanţa companiilor locale, la noi banii obţinuţi din vânzarea societăţilor energetice riscă să nu ajungă, din nou, acolo unde trebuie: la investiţii. Sursa: REUTERS
Statul se pregăteşte să vândă pe bursă pachete minoritare din acţiunile Romgaz, CE Oltenia, Nuclearelectrica, Electrica şi Hidroelectrica. Sumele obţinute ar putea să se piardă în sacul larg al bugetului de stat, cum s-a întâmplat şi în cazul altor privatizări, în loc să meargă spre investiţii, care să contribuie la creşterea competitivităţii acestor societăţi.
"Vindem participaţii minoritare din companiile de stat, banii îi băgăm la buget şi îi cheltuim pe consum. Când aceste companii au nevoie de investiţii, le punem să se împrumute. În plus, noilor acţionari, care vor cumpăra felie după felie, nu le pasă decât de propriul profit", avertizează secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.
Secretul vecinilor
Spre comparaţie, polonezii şi ungurii au înţeles că economia are de câştigat dacă resursele rămân în patrimoniul de statşi au acţionat în interesul propriilor companii. Printre exemplele de succes, în care statul este acţionar, se numără PKN (Polonia) şi MOL (Ungaria), care ocupă primele două poziţii în topul celor mai performante 500 de companii din Europa Centrală, realizat de Deloitte.
"Într-o ţară fără petrol, statul s-a implicat şi compania face performanţă. Prin industrie, prin prelucrarea materiilor prime, prin inovare faci performanţă. Aici e secretul polonezilor, cehilor, ungurilor. În schimb, noi vom vinde minereu de cupru spălat să facă alţii sârmă din el, pentru că nu mai sunt centre de prelucrare", apreciază Pârvan.
Poveşti de succes
Datorită unor politici coerente de susţinere a mediului de afaceri, Polonia şi Ungaria se clasează peste România în topul statelor cu cele mai perfor