Interviu cu Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare.
Guvernul a dat în cesiune Aeroportul internaţional Chişinău şi terenul aferent acestuia pentru aproape jumătate de secol unei companii din Rusia - „UK Komaks", care ar aparţine unor fraţi miliardari originari din Daghestan. O decizie perfect legală şi justificată economic, aşa cum susţine Guvernul, sau o sfidare atât a Constituţiei, cât şi a oricăror raţiuni economice şi politice? Vom discuta în această dimineaţă cu Sergiu Ostaf, preşedintele Consiliului Naţional de Participare.
Europa Liberă: Aşadar, punct ochit, punct lovit - Guvernul a decis darea în concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău unei companii ruse, din Habarovsk. Decizia vine la capătul unui concurs din care s-au retras, inexplicabil, cinci companii europene din Uniunea Europeană. Consiliul Naţional de Participare (CNP), instituţia - să amintim - care reprezintă societatea civilă la Guvern şi are dreptul de a emite expertize pe orice proiect de decizie a Executivului, a calificat această decizie drept neconstituţională. S-au auzit şi alte voci care au criticat intenţia, iar apoi şi decizia drept una bazată ori pe prostie, ori pe calcule întunecate ale cuiva. Executivul, cu argumentele energic formulate de ministrul Economiei, a perseverat… Întâi de toate, dle Ostaf, de ce CNP a calificat concesiunea de faţă drept ilegală şi sfidătoare la adresa Constituţiei?
x Sergiu Ostaf: Opinia CNP s-a bazat pe hotărârea Curţii Constituţionale din 18 mai 2013, care foarte clar a explicat că guvernul care a pierdut încrederea parlamentului nu mai poate să guverneze, doar să administreze treburile publice. Or, hotărârea guvernului vizavi de concesionare a fost luată pe data de 29 mai 2013. Noi cunoaştem că în această perioadă guvernul a deţinut un interimat în frunte cu Iurie Leancă. Guve