Alexandru Mihalcea, fost corespondent al ziarului România liberă la Constanţa, a fost, în timpul regimului comunist, deţinut politic. Condamnat pentru „uneltire împotriva ordinii sociale”, Mihalcea a trecut, timp de patru ani, prin mai multe închisori, printre care se numără Jilava şi Gherla. Ce experienţe l-au marcat, ce torţionari i-au transformat viaţa în chin? De ce abia acum par românii decişi să-şi răzbune trecutul?
Discutăm despre aceste aspecte mâine, de la ora 11.00, cu Alexandru Mihalcea, în cadrul unui interviu online, în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Realizator: Ada CODAU
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.
Intrebările redacţiei:
1. În ce măsură a fost torţionarul un element indispensabil al Puterii?
2. Cum erau recrutaţi torţionarii comunişti?
3. Aţi cunoscut victime ale sistemului totalitar, foşti oponenţi politici care, din anumite motive, au acceptat ulterior să devină „unelte” ale regimului?
4. Care este cel mai crud, cel mai sadic tratament de care v-aţi lovit personal sau de care aţi auzit în cei patru ani de detenţie?
5. Cum aţi creiona portretul robot al torţionarului?
6. Aţi cunoscut şi femei torţionar?
7. În care dintre închisorile prin care aţi trecut v-a fost cel mai greu? Unde aţi fost forţat să înduraţi cel mai cutremurător tratament?
8. Ce părere aveţi despre judecarea foştilor torţionari? Alexandru Vişinescu, fostul comandant al închisorii politice de la Râmnicu Sărat, a fost audiat de procur