Capitalul social al Băncii de Economii a fost majorat cu 80 milioane de lei.
În urma emisiunii suplimentare închise de acţiuni ce a avut loc pe 29 august, cota deţinută de stat în capitalul băncii s-a redus de la 56% la 33,38%, dar şi-a păstrat pachetul de blocaj. Cele 22,7% din acţiuni au fost redistribuite în mod echitabil acţionarilor care au manifestat această dorinţă, adică proporţional acţiunilor care le deţineau la începutul subscrierii, a declarat vicepreşedintele Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), Iurie Filip.
Comisia a aprobat decizia cu privire la înregistrarea emisiuni suplimentare de acţiuni la Banca de Economii(BEM). Astfel, statul a cedat 22,7% acţiuni pe care le deţinea la BEM. "A fost confirmată emisiunea suplimentară de 80 milioane de lei care a fost decisă de către Adunarea Generală a acţionarilor de la BEM, iar subscrierea s-a finalizat pe 29 august curent", a declarat vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip.
Acesta a mai precizat că, în prezent, Banca de Economii are 2.000 de acţionari minoritari şi doi acţionari majoritari: statul şi o persoană juridică. "Statul deţine 33,38%, ceea ce îi permite să blocheze anumite decizii în cadrul Adunărilor Generale, iar persoana juridică deţine o cotă de 33,72%. Este vorba de Sisteme Informaţionale Integrate SRL", rezidentă în Republica Moldova de zece ani, condusă de un rezident din Republica Moldova. Această companie a procurat anterior acţiuni la BEM şi a trecut controlul Băncii Naţionale atunci când a procurat pachetul de acţiuni", a declarat vicepreşedintele CNFP.
De asemenea, Iurie Filip, a precizat că au fost examinate documentele prezentate de Banca de Economii şi nu a fost găsită nicio încălcare.
Pierderi record de 300 de milioane de lei
Situaţia financiară la Banca de Economii a început după ce banca a înregistrat pierderi record de 300 milioane de lei la sfârşi