Dacă erai în locul lui Mihai Viteazu te-ai fi descurcat mai bine? În locul conquistadorilor spanioli, i-ai fi măcelărit pe „indienii“ din Americi? Iată niște întrebări la care jocul complex de strategie „Europa Universalis IV“ chiar poate să-ți ofere răspunsuri.
Pot să vă zic de pe-acum că aș fi fost un domnitor mai slab decât sunt Ponta și Băsescu în zilele lor proaste. Totuși, Băsescu nu a intrat niciodată în război cu Basarabia, iar Ponta nu a reușit să ofenseze, dintr-o singură lovitură, toți vecinii României, cum am făcut eu. Înainte să vă povestesc cum am reușit să transform Valahia în teritoriu lituanian în nici 50 de ani de domnie, ar trebui să explic și cu ce se mănâncă jocul. Răspunsul scurt: cu lecitină.
Simulatorul de… istorie
„Europa Universalis IV“ este cel mai nou și cel mai accesibil joc al companiei suedeze Paradox Interactive, un grup de oameni foarte deștepți pe care strategiile gen Starcraft îi cam plictisesc. Astfel, au început să facă niște jocuri așa-numite „grand strategy“ în care se ia o perioadă din istoria umanității și se simulează până la detalii fine care ar satisface chiar un istoric profesionist. Apoi jucătorul este lăsat liber să facă ce vrea el pe-acolo, cu orice țară. În aparență arată plictisitor, pentru că tot ce vezi e o hartă și niște meniuri, iar uneori arată ca un Excel. Nu e cu bătălii rupte din Gladiatorul ca seria „Total War“, ci cu managementul unei țări. E complex, dar poveștile pe care le creează sunt de-a dreptul spectaculoase.
Seria „Europa Universalis“ se ocupă cu era marilor exploratori și colonizării americilor. Asta nu înseamnă că trebuie să iei coroana spaniolă în brațe și să-ți construiești un imperiu peste ocean. Eu, de exemplu, m-am gândit că aș vrea să unesc Principatele Române cu mult înaintea lui Cuza. Jocul te avertiezează că e mult mai greu cu Țara Românească decât dacă ai jucat cu un i