Eutanasierea pare să fie singura variantă avută la îndemână de autorităţile sălăjene pentru soluţionarea problemei patrupedelor fără stăpân. Numai în cursul acestui an, din cei aproape 280 de câini comunitari capturaţi de hingherii zălăuani, aproximativ 260 dintre aceştia au fost eutanasiaţi. De altfel, comparând costurile pentru eutanasierea unui câine cu cele necesare pentru întreţinerea acestuia, se constată faptul că “adormirea” unui astfel de patruped este mai avantajoasă.
Potrivit informaţiilor furnizate de Paul Maghiu, purtătorul de cuvânt al SC Citadin Zalău SRL, capturarea unui câine bolnav costă 270 de lei, această sumă presupune eutanasierea, transportul şi incinerarea acestuia, iar pentru un patruped sănătos suma necesară este de 352 de lei, ceea ce implică sterilizarea, tratamentul antirabic şi întreţinerea acestuia pentru patru-cinci zile. “Eutanasirea are loc conform legilor în vigoare, după consultul medical în urma căruia s-a stabilit că respectivele animale suferă de boli grave sau reprezintă un pericol pentru cetăţeni”, a explicat purtătorul de cuvânt. În prezent, la adăpostul situat pe strada Fabricii din muncipiu sunt doar nouă câini comunitari.
Pentru capurarea câinilor comunitari se acţionează atât în municpiul Zalău, cât şi în Şimleu. Astfel, de la începutul anului, până în prezent, în cele două oraşe, au fost prinse 279 de patrupede fără stăpân, din care 259 au fost eutanasiate, zece s-au întors pe străzi, iar alte zece au fost adoptate.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, numărul câinilor comunitari a înregistrat o creştere semnificativă. Anul trecut au fost capturate aproximativ 230 de astfel de patrupede, din care 200 au fost eutanasiate.
În schimb, numărul sălăjenilor care au optat pentru a lua acasă un câine al străzii este mai mic decât anul precedent. Dacă pe parcursul anului 2012, au fost ado