Dupa desfasurarea unui studiu exhaustiv, realizat pe zeci de mii de cetateni americani, o echipa de cercetatori norvegieni a ajuns la concluzia ca celebrul drog de sinteza LSD nu este nociv pentru sanatate, conform unui material publicat de The Independent.
Cercetatorii Pal-Orjan Johansen si Teri Krebs de la Universitatea de Stiinte si Tehnologie din Trondheim au examinat statisticile privind consumul de droguri in SUA in perioada 2001 si 2004, pe 130.000 de cetateni americani, dintre care 22.000 au luat un drog psihedelic asa cum este LSD cel putin o data in viata.
“Nu exista nicio legatura semnificativa intre perioada de utilizare a diferitelor droguri psihedelice sau folosirea LSD-ului in ultimul an, si o crestere a ratei de manifestare a problemelor de sanatate mentala”, conform materialului publicat de cei doi in revista PLOS One. Conform acestora, drogurile psihedelice precum sunt LSD, mescalina sau asa-numitele "ciuperci magice", nu provoaca probleme cronice de sanatate.
“Pana la urma orice poate fi riscant; psihedelicele pot exacerba senzatii trecatoare de anxietate si confuzie, dar accidentele care duc la traume majore sunt foarte rare. In ultimii 50 de ani zeci de milioane de oameni au luat droguri psihedelice si totusi nu exista dovezi concludente cu privire la problemele pe care aceste droguri ar putea sa le faca pe termen lung", conform lui Teri Krebs.
Cercetatorii sustin ca ideea conform careia aceste droguri ar afecta sanatatea mentala provine de la un mic numar de cazuri in care pacienti care erau deja bolnavi mental foloseau astfel de droguri. In plus, pe langa faptul ca nu este nociv, LSD-ul ar putea fi chiar benefic pentru sanatate. Ambii cercetatori norvegieni au publicat un studiu anul trecut in revista British Journal of Psychopharmacology, prin care sustin ca administrarea unei singure doze de L