În spitalele sucevene curăţenia este exemplară, iar dezinfecţia se face ca la carte. Cel puţin aşa reiese din statisticile Direcţiei de Sănătate Publică, care plasează aceste unităţi sanitare în topul clinicilor din străinătate cu cel mai mic număr de pacienţi care s-au îmbolnăvit după ce au contractat diverşi microbi în timp ce erau internaţi. Sfidând parcă spitale din Uniunea Europeană sau Statele Unitate ale Americii, cu un sistem sanitar bine pus la punct, şi unde proporţia bolnavilor care dezvoltă în perioada internării o formă de infecţie intraspitalicească merge până la 10%, în Suceava acest fenomen este ca şi inexistent, de numai 0,3%, adică trei cazuri la o mie de pacienţi externaţi.
Cifre oficiale: 187 de infecţii intraspitaliceşti la 62.530 de pacienţi externaţi
Acest număr derizoriu de pacienţi care dobândesc alte boli pe durata internării se regăseşte în situaţiile oficiale ale DSP Suceava, întocmite pe baza comunicărilor făcute de medicii din spitale şi conform cărora în primele şapte luni ale anului în aceste unităţi sanitare s-au înregistrat doar 187 de infecţii intraspitaliceşti la 62.530 de pacienţi externaţi.
Incidenţa este în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când procentul a fost de 0,21%, respectiv 215 cazuri, însă raportarea continuă să rămână deficitară şi să nu reflecte nici pe departe realitatea. Această constatare aparţine responsabililor Direcţiei de Sănătate Publică, care apreciază că, de fapt, proporţia pacienţilor suceveni îmbolnăviţi de microbii din spitale, mulţi dintre ei greu de distrus şi cu un risc mare de mortalitate, se ridică la 3%.
În spitale predomină infecţiile respiratorii şi cele de plagă chirurgicală
Revenind la cifrele declarate de medici, acestea arată că secţiile cu cele mai multe infecţii intraspitaliceşti sunt Chirurgie, Pediatrie, Nou Născuţi, Obstetrică-G