Aproximativ 200 de persoane s-au adunat joi seară, pentru a cincea zi la rând, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a protesta faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.
Antonescu: Dacă proiectul privind Roşia Montană nu are avizul MJ, cred că nu-l putem lua în discuţie
Protestatarii au ocupat zona fântânii de la Universitate şi sunt flancaţi de cordoane de jandarmi.
Ei scandează "Fără referendum!" şi "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi agită pancarte cu mesaje printre care "Popor de oi, ieşiţi din casă, vă mănâncă lupii", "Salvaţi-vă!" şi "Salvaţi Roşia Montană!".
Miercuri seară, protestatarii s-au strâns tot la fântâna de la Universitate, de unde, ocolind forţele de ordine, s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta şi au blocat temporar circulaţia pe ambele sensuri.
Protestatarii vor retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.
Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.
Pe de alta parte, preşedintele Senatului, Crin Antonescu,