Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, aşteaptă propuneri de la profesioniştii din sistem dacă să includă sau nu programele naţionale de sănătate în pachetul de bază.
„Pachetul de bază este temelia reformei în sănătate. Astăzi noi nu spunem adevărul asiguraţilor. Noi le spunem oamenilor că le dăm tot. E adevărat? Nu-i adevărat. Le dăm cât avem buget, asta e realitatea, nu dăm un leu în plus pentru că nu avem de unde. Mai sunt nişte spitale care mai fac nişte servicii peste contract şi rămân cu ele în braţe şi acele spitale o să aibă arierate. Altă explicaţie nu avem şi atunci noi ştim că oamenii îşi pun speranţe că au dreptul la tot ce cred ei în momentele de situaţii de suferinţă, în situaţiile nefericite de boală, dar noi trebuie să le spunem adevărul”, a ţinut să precizeze ministrul Sănătăţii.
Pachetul de bază, adresat tuturor cetăţenilor români
Ministrul Sănătăţii a arătat că pachetul de bază se adresează tuturor cetăţenilor români, indiferent că sunt asiguraţi sau neasiguraţi, aşa cum prevede Constituţia, care obligă statul român să asigure principalele servicii medicale, să nu pună în pericol viaţa oamenilor.
„Noi va trebui să definim tipul şi serviciile furnizate având în vedere medicina bazată pe dovezi, nu ceea ce ni se pare, nu ceea ce credem, nu ceea ce am vrea, ci ceea ce este cu adevărat bazat pe dovezi. Vom vedea cum sunt cheltuiţi banii publici având acest pachet de bază, pentru că el trebuie să cuprindă soluţiile cele mai eficiente pornind de la faptul că bolile cele mai frecvente cu costurile cele mai mici înseamnă că acelea trebuie cu prioritate să le includem în pachetul de bază, că în pachet nu vor fi incluse servicii care nu sunt dovedite a avea un beneficiu. Este prea important acest lucru ca să nu ne aplecăm asupra lui cu foarte multă atenţie”, a completat Nicolăescu.
Legat de pachetul de bază,