Petrecerea continuă. Sfârșitul verii este aproape, însă, în ciuda unor ploi răzlețe, ne mai putem bucura o bună bucată de vreme de zile călduroase și de cocktailuri răcoroase cu gust de vacanță
Apa tonică este o băutură adesea ignorată în cocktailuri și foarte rar băută ca atare. Gustul său aparte își are originile, cu secole în urmă, în zonele tropicale, mai precis în Africa și Asia de Sud, unde era folosită în tratarea bolilor endemice. Componenta ce-i conferă gustul acela amar este chinina, care a fost adaugată pentru a preveni malaria și care este considerată primul medicament modern. Europenii foloseau această substanță diluată în apă încă din secolul al 17-lea. Un secol mai tărziu însă, soldații englezi aflați la tropice au descoperit că medicamentul respectiv este mult mai plăcut combinat cu sifon, zahăr și gin. Și așa s-a născut ginul tonic.
Astăzi, apa tonică este mult prea slabă ca să mai combată malaria (o legendă urbană spune că trebuie să bei cam doi litri o dată ca să funcționeze), însă cocktailurile tonice sunt suficient de populare ca să susțină o industrie globală destul de înfloritoare. Apa tonică este mixată cu orice băutură spirtoasă “albă”, însă cocktailurile tonice cu gin sau cu votcă sunt de departe cele mai apreciate.
Tonicul perfect
Apa tonică trebuie să fie bine accidulată și nu prea dulce. Pentru clasicul gin tonic alegeți un London Dry Gin. Dacă doriți să adăugați un al treilea ingredient aromat (lichior, sirop sau condimente) puteți folosi și un Extra Dry Gin. În fine, dacă preferați ginurile aromate (Hendricks, Saffron, Botanist) acompaniați tonicul cu o felie-două de castravete sau lămâie și cu gheață din belșug. Dacă mixați apa tonică cu votcă adăugați obligatoriu o aromă. Cel mai simplu ingredient pe care îl puteți folosi este siropul făcut în casă cu mentă, busuioc, cimbru sau rozmarin. Iată și