Tragedia greu de cuprins in cuvinte a lui Ionut, baietelul de 4 ani omorat de caini vagabonzi in Bucuresti, a reaprins in societatea romaneasca subiectul maidanezilor.
De 23 de ani tema este tarata de toate partidele si toti primarii prin toate campaniile electorale, au mai existat decese in intreaga tara. In Bucuresti avem intre 65 de mii si 100 de mii de caini vagabonzi, 16 mii de oameni au fost vaccinati anul trecut in urma muscaturilor, cu 3.000 mai multi decat in anul precedent, iar numarul real al celor muscati sau doar atacati este in realitate probabil cu mult mai mare.
Eutanasierea cainilor este blocata de legea Marinescu, iar legea care urma sa corecteze acest blocaj a fost atacata de USL la CCR si blocata la randul ei prin decizia Curtii.
Niciuna sintre solutiile incercate pana acum nu pare sa fi dat rezultate, numarul cainilor fiind tot mai mare, iar agresivitatea lor la fel. Primaria Capitalei si ONG-urile se acuza reciproc de coruptie, ineficienta si rea credinta.
Dupa decesul copilului, Traian Basescu a cerut guvernului sa emita o ordonanta de urgenta care sa prevada eutanasierea cainilor care nu sunt adoptati intr-un interval de timp. Premierul a refuzat si a pasat raspunderea Parlamentului. Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca va chema bucurestenii la referendum pentru a se pronunta in privinta eutanasierii cainilor vagabonzi.
Ce e de facut?
"La 65 de mii de caini pe strada, i-as lua pe cei care au luat bani pentru castrare pana acum si i-as castra. S-au consumat bani pentru castrarea a mult mai multi decat 65 de mii de caini", afirma medicul veterinar, Sorin Minea. "Daca ar fi vorba despre cateva sute de caini prin Bucuresti ar fi una, dar avem haite care vaneaza si ataca oameni, in orase si in afara lor. Solutia perfect umana este luarea cainilor de pe strada si eutanasierea lor