În Timişoara, aproximativ 3.000 de maidanezi rătăcesc pe străzi, înfometaţi, iar în Capitală vreo 50.000. Cum prind momentul, atacă în haită, schilodesc sau omoară copii şi bătrâni. În indiferenţa autorităţilor, reprezentanţii asociaţiilor de protecţia animalelor continuă să suţină ideea eliberării căinilor pe străzi. Asta după ce sunt castraţi.
În acest context, unii dau vina pe lipsa legislaţiei privind câinii fără stăpân, care zace în parlament de ani buni, în nepăsarea politicienilor. Avocatul timişorean Alin Sobol a declarat că, de fapt, există legi eficiente în domeniu, Codul Civil, răspunderea civilă, care pot fi aplicate cu succes. Mai mult, există chiar un precedent în ceea ce priveşte decesul provocat de câini vagabonzi şi obţinerea de despăgubiri de la statul român.
Dat fiind cazul copilului de 4 ani ucis de patrupezi în capitală, zilele trecute, familia micuţului poate da primăria şi statul în judecată şi să obţină despăgubiri mari.
„În 2011, o haită de câini fără stăpân a ucis o femeie pe stradă, în Capitală. Familia a dat în judecată primăria şi statul român, dar, surpriză, a primit numai 1.000 de lei despăgubire. Nemulţumiţi şi simţindu-se umiliţi de decizia judecătorească, au deschis procesul la CEDO. Acolo, instanţa a decis 900.000 de euro despăgubire. Aşadar, există precedent, în cazul în care o persoană a fost omorâtă de câinii fără stăpân. De aceea, statul să îşi facă treaba şi să găsească soluţii în ceea ce priveşte patrupedele de pe străzi, altfel plăteşte”, a declarat avocatul Sobol.
Câinii sterilizaţi sunt trimişi iarăşi pe stradă. Odată ajunşi liberi pe drumuri, aceştia, strânşi în haite şi flămânzi, pot ataca, ucide sau schilodi oameni. „Sunt zone periculoase, în Timişoara, cum e parcul din Zona Soarelui, unde cânii se strâng adesea. Trebuie controlaţi cumva, pentru a nu se ajunge iarăşi la vreo dramă umană, să ucidă