• Exista un loc in Iasi unde produsele se prepara dupa retete ca pe vremea bunicii • Gospodarii dintr-o asociatie produc dulceturi, compoturi si zacusca fara conservanti sau aditivi • Totul este pregatit pe o plita din fonta, la foc de lemne • "Suntem nascuti aici, crescuti aici si vrem sa facem ceva ca sa se dezvolte si zona noastra. E o placere sa le pregatim, mai ales ca sunt produse traditionale", a spus unul din membrii asociatiei
La 35 de kilometri de municipiul Iasi traiesc cateva familii de gospodari care au avut curajul sa isi schimbe destinul. Intr-o zona de deal, in care predomina ca ocupatii pomicultura, viticultura si cresterea animalelor, familiile din satul Hilita, comuna Costuleni, nu au stat cu mainile incrucisate si s-au asociat pentru a-si implini visul, cel de a pastra neschimbate produsele traditionale facute "ca pe vremea bunicii". In urma cu 4 ani, acestia au inteles ca impreuna pot depasi greutatile si au infiintat Asociatia Pomiviticola de la Hilita. Intr-o camaruta din curtea bisericii din sat au aparut primele dulceturi facute dupa retete traditionale din fructe culese din curtile lor.
Doar fructe si zahar, la foc de lemne
Povestea dulcetii, a gemului si a compotului de la Hilita a inceput din vechime insa oamenii locului spun ca au aparut oficial in anul 2009, in cadrul unui proiect de dezvoltare economica, ce si-a propus promovarea investitiei de capital si cresterea nivelului de pregatire a fermierilor din Iasi. In luna martie, cu sprijinul organizatiei World Vision Romania si a Camerei Agricole Judetene din Iasi, 13 persoane s-au asociat pentru a povesti tainele prepararii dulceturilor si a altor deserturi traditionale. In prezent, sunt 35 de membri, din care 17 activi, care formeaza mai multe familii. "Am fost membri voluntari in organizatie timp de 14 ani. Dupa plecarea noastra, am infiintat asociatia